Sådan monterer du en bordplade
3-2-1-fix!
Her kan du se, hvordan du let monterer en ny bordplade på fx dit køkkenbord eller som arbejdsbord i bryggerset.
Materialeliste
1: Tilpas bordpladen
Hvis ikke din bordplade allerede er skåret til, skal du starte med at gøre det. Her skal du være opmærksom på, at der skal være 10-15 mm udhæng i forhold til lågens overflade. Det samme udhæng skal der være i siderne.
2: Placering af bordpladen
Når du er klar til at placere bordpladen, skal du huske at tage højde for, at en bordplade i massivt træ udvider og trækker sig sammen afhængigt af luftfugtigheden. Det vil sige, at om sommeren fylder træet faktisk mere end om vinteren, når luftfugtigheden er mindre. Derfor skal du give skruerne plads til at ”vandre”. Hullet under bordpladen skal altså være stort nok til, at skruen kan bevæge sig.
Guiden fortsætter længere nede.
3: Skru bordpladen fast
Når du har fået placeret bordpladen præcist, hvor den skal ligge, låser du den fast med lyntvingerne, inden du begynder at skrue.
Start med at skrue bordpladen fast i den ene ende, og tjek, at den flugter så godt som muligt med bagvæggen, inden du skruer den fast i den anden ende. Dog er det sjældent, at en væg er 100% lige, så derfor skal du ikke fortvivle, hvis bordpladen ikke flugter helt nøjagtigt med væggen. En fuge mellem bordplade og væg giver et rigtigt pænt resultat og beskytter også væggen, når du fx tørrer bordpladen af.
4: Behandling af bordpladen
Når bordpladen er skruet fast, kan du med fordel give den lidt overfladebehandling, afhængigt af hvilket rum i huset bordpladen befinder sig i.
Hvis træbordpladen skal ligge i køkkenet, hvor du arbejder med knive, gafler og flytter rundt med tunge ting, kan du risikere at få lavet et hak. Så er det godt med en åben overflade, der kan slibes og få ny olie på. Skal bordpladen i stedet være i badeværelset kan det være fint med en lakeret overflade.
Så er det fixet.
Træbordplader
Hvis du vælger en bordplade af træ til dit køkkenbord, skal du være opmærksom på, at en træbordplade ikke er nær så modstandsdygtig over for fugt, fedt og snavs som fx en laminatbordplade. Du bør derfor give den en oliebehandling eller evt. en lakering, inden du tager den i brug, og vedligeholde den jævnligt med ny behandling. Selvom du vælger en hård træsort som fx eg, ask eller mahogni, kan du næppe undgå at overfladen med tiden får ridser og mærker. Skulle det ske, at din træbordplade har fået ridser eller mærker, der ikke forsvinder ved rengøring eller oliering, kan du slibe den ned og behandle den, så den igen fremstår som ny.
Laminatbordplader
Laminatbordplader er populære, fordi de har en holdbar og slidstærk overflade. Hertil kræver de stort set ingen vedligeholdelse og er nemme at rengøre. En udfordring kan dog være, hvis bordpladen får en skade, Er skaden sket, er den ikke så ligetil at reparere, men der findes reparationspasta, der måske kan afhjælpe skaden.
Alle skårne kanter bør forsegles og beskyttes mod vand og fugt, og er der en synlig kant, kan denne dækkes med et matchende kantbånd.
Hvis der f.eks. er en opvaskemaskine eller en nedfældet kogeplade, bør du montere en dampspærrefolie, der beskytter bordpladen mod fugt.