Sådan vandskurer du en murstensvæg

Hvis du ønsker at se videoen, skal du acceptere Marketing Cookies

3-2-1-fix!

Med vandskuring dækker du murens overflade med et tyndt/jævnt lag af vandskuringsmørtel, der også kan påføres i flere lag til et dækkende pudslag.

Her skal den røde murstensvæg vandskures, så den ender med en flot, lysegrå overflade. Læs denne guide trin for trin eller kig med her på videoen og se hvordan.

Materialeliste

1: Bland mørtel

Vi har brugt en hæftemørtel, der er færdigmixet, så der skal kun tilsættes vand. Hæld lidt vand i spanden og herefter noget mix i. Mixet blandes godt ved at bruge en boremaskine med piskeris på.

Lad herefter blandingen stå og sætte sig i fem minutter. Husk sikkerhedsbriller og husk du ikke skal holde over luftindtaget på boremaskinen, da det kan forårsage, at boremaskinen bliver varm og kan brænde sammen.

 

Guiden fortsætter længere nede.

Mørtel blandes med en murerske i en spand

Mørtel blandes med en murerske i en spand

2: Træk mørtlen på

Tag lidt af den relativt tynde pudsemørtel med murerskeen og læg det på trækbrættet. Herefter trækkes det på nedefra og op. Skal du i gang med en kæmpe opgave, kan du blande en større mængde og anvende et større trækbræt. Ellers er det bare derudaf.

 

Guiden fortsætter længere nede.

En rød murstensmur er ved at blive vandskuret

En rød murstensmur er ved at blive vandskuret

3: Valg af filtsebræt

Når det har sat sig, skal det filtses/vandskures. Til dette kan du bruge forskellige typer af filtsebrætter i forhold til den overflade, der ønskes. Du kan vælge et med en blød skumgummi, hårdt skum eller en mellemting, der er lidt tykkere men med en fin skumdel ovenpå. Den bløde giver den mest ru overflade. Vi har her valgt den lidt tykkere med en fin skumdel på.

Den vandskurede væg filtses med et filtsebræt

Den vandskurede væg filtses med et filtsebræt

4: Filtsning

Tag dit filtsebræt, dyp det i vandet og vrid det hårdt op. Herefter arbejder du i små cirkelbevægelser. Du vil dermed tage en del af mørtlen af for at opnå en fin overflade. Efter et stykke tid kan du fornemme stenene, og det er det resultat, vi går efter. Det bliver et utroligt flot produkt, og så får du også varmen. Til sidst skal det bare tørre og hærde op.

Så er det fixet.

De sidste detaljer finpudses på den vandskurede væg

De sidste detaljer finpudses på den vandskurede væg

Værd at vide om vandskuring

Forskellige muligheder
Ved tyndpudsning vil du kunne opnå forskellige effekter afhængigt af, hvilken type bearbejdning der vælges: filtsning, vandskuring, sækkeskuring eller berapning. Ved disse metoder vil du mere eller mindre kunne se murstenene og deres struktur gennem overfladen. Du kan også vælge at give dit murværk en dækkende puds, hvor murstenene ikke bliver synlige.

Hvorfor vandskuring?
Vandskuring er en populær måde at forny udseendet på sin bolig på. Det kan være fordi du ganske enkelt synes det er en mere indbydende facade, men kan også være for at reducere den naturlige nedbrydning af murværket, hvor reparationer og efterfølgende vandskuring kan være en billigere løsning end fx at fuge hele huset om.

Hvad skal du være opmærksom på?
Du kan lægge puds på de fleste slags mursten. Den hæfter dog bedst på sten, der har en ru overflade, og kan være en udfordring på mursten, der er helt glatte. Husk at rense muren af for gammel maling, puds eller kalk, inden du lægger et nyt lag på. Du skal også lige gå over fugerne, for at sikre de er intakte. Du kan ikke pudse murstensvæggen pænt og opnå et optimalt resultat, hvis der mangler fuger helt eller delvist. Underlaget skal altid være i orden.

Væggen kan efter pudsning males eller beholdes med den lyse grå overflade, som en grå vandskuringsmørtel efterlader, hvis du ikke vælger at pudse med en farve. Så der er flere valgmuligheder.

Hvornår skal arbejdet foregå?
Det er bedst i den varmere del af året, da temperaturen skal være over +5° C. Dog er det ikke hensigtsmæssigt at pudse i direkte sollys eller på murværk, der er meget vådt.

Kilde
https://www.bolius.dk/pudsning-af-murede-facader-godt-eller-skidt-17384/

Tip

Fordele ved vandskuring

  • Indbydende og ensartet facade
  • Intakt murværk giver en bedre beskyttelse mod vejret
  • Forholdsvis billig fornyelse og renovering af facaden

Ulemper ved vandskuring

  • Kræver mere vedligehold end en murstensvæg
  • Fugtskjolder i muren kan ses tydeligere

Se flere fix det selv-film