Flag & tilbehør til flagstænger
Flere kategorier
Flag & tilbehør til flagstænger
Enhver have med en flagstang og et livligt blafrende Dannebrog tager sig flot ud på en skøn sommerdag med høj sol og blå himmel, og i Danmark er vi så heldige at have et utrolig smukt flag med en fascinerende historie. Det siges nemlig, at Dannebrog dalede til jorden under Valdemar Sejrs korstog i Estland i 1219.
Er der fødselsdag i familien, har Danmark vundet en vigtig fodboldkamp, eller er det bare en særlig dag for dig og dine kære, er det oplagt at markere det ved at hejse vor smukke nationalflag. Men med tiden kan dit flag, din vimpel eller snor til flagstangen dog blive falmet eller laset, og så er det på tide at skifte dem ud. God flagskik fordrer nemlig, at flaget er af en ordentlig beskaffenhed, og derfor er det ildeset at flage med slidte, lasede eller falmede flag og vimpler. Er det på tide med et nyt flag, en ny vimpel eller snor til flagstangen, finder du masser af tilbehør til flagstænger i jem & fix. Hos os kan du også få miniflagstænger til bordet eller lidt større til at stille frem til fødselsdage.
Hvad er god flagskik, og hvad skal man huske?
Når man ejer en flagstang, er der visse regler man skal overholde. Som nævnt ovenfor, bør man aldrig flage med et laset eller beskidt flag. Er dit flag blevet beskidt, skulle man tro, at du blot kan vaske det, inden du hejser det igen. Men faktisk er det også i strid med god flagskik at vaske et flag, og derfor bør et snavset flag altid bortskaffes. Den mest korrekte måde at skille sig af med et laset eller beskidt flag, er faktisk ved at brænde det – her er det dog overordentlig vigtigt, at det sker med respekt og så diskret som muligt, da det ellers vil sende nogle helt forkerte signaler. Har du ikke mulighed for at brænde dit flag selv, kan du aflevere det til destruktion på din lokale genbrugsstation.
Det kræver et vist ansvar at eje en flagstang, og det er vigtigt, at du husker at tage flaget ned igen, når du har hejst det. Der må nemlig ikke flages med Dannebrog før og efter solnedgang, og derfor må du tidligst hejse dit flag kl. 8 om morgenen. Du skal også huske at tage flaget ned igen, før aftenskumringen sætter ind. Både når du hejser, og når du tager flaget ned igen, skal det ske i et roligt og adstadigt tempo. Derudover er det også vigtigt at huske på, at et Dannebrog aldrig må røre jorden. Det er også vigtigt at vise flaget respekt og derfor vende fronten imod flaget, når det hejses og tages ned igen. Der findes ingen faste regler for, hvordan du bør lægge dit Dannebrog sammen igen, så længe det ikke kommer i berøring med jorden.
Der findes en del officielle flagdage i Danmark, men det er ikke påkrævet at flage på disse dage. Du bestemmer altså helt selv, om du fx vil flage på Dronningens fødselsdag eller Danmarks Befrielsesdag, og ligeledes er du også i din gode ret til at flage på lige præcis de dage, du vil – så længe du husker at tage flaget ned igen, inden solen går ned. Flager du efter solnedgang, flager du efter sigende for Fanden – og det har man jo ikke lyst til!
Der flages på halv i forbindelse med dødsfald og begravelser samt på Langfredag. Når du skal flage på halv, skal du først hejse flaget helt til tops, inden du hejser det ned til midten af flagstangen. Ligeledes skal du hejse flaget til tops igen, inden du tager det ned.
Hvilke flag må man flage med i Danmark?
I Danmark flager vi primært med vores nationalflag Dannebrog, der menes at være det ældste flag i verden. Foruden Dannebrog må man i Danmark også flage med de øvrige nordiske flag, hvilket altså vil sige det islandske, det færøske, det grønlandske, det norske, det svenske og det finske flag. Disse flag kan du frit benytte uden at skulle indhente en særlig tilladelse. Derudover er det også lovligt at flage med EU-flaget og FN-flaget. Det er også lovligt at flage med firma-flag, hvis du har din egen virksomhed, ligesom du også gerne må flage med særlige flag som fx et sørøverflag, da det ikke krænker det danske flag eller Danmarks suverænitet. Derimod er det ikke tilladt at flage med andre landes nationalflag som fx det tyske eller franske. Så hvis du står i en situation, hvor du gerne vil kunne byde dine udenlandske gæster velkommen med et ikke-nordisk nationalflag, skal du første indhente tilladelse fra det lokale politi. Dog kan du sandsynligvis ikke få lov til fx at flage med et ikke-nordisk flag på en af Danmarks officielle flagdage. Og det er heller ikke lovligt at flage med mere end et flag ad gangen.
Du har sikkert også bemærket det fine splitflag, der pryder forskellige officielle bygninger og myndigheder i Danmark. Dog er det kun Kongehuset, staten og militæret samt offentlige myndigheder, der må flage med splitflag i Danmark.
Find din nye flagstang og masser af tilbehør til flagstænger i jem & fix
Er det på tide at få skiftet det gamle Dannebrog ud med et nyt, kan du finde forskellige flag i jem & fix. Når du køber et nyt flag til din flagstang, skal du kigge efter den størrelse flag og line, der passer til længden på din flagstang. I vores udvalg finder du blandt andet snor til flagstang, en vimpel til 10 m flagstang samt flag på fod, små Dannebrogsflag til fødselsdagsfester og diverse tilbehør. Foruden flag finder du også et udvalg af tilbehør til din flagstang i jem & fix, som fx flagknopper, flagline og flaglineholder. Er der fødselsdag i familien, er det også hyggeligt at byde gæsterne velkommen med en lille miniflagstang ved døren, som du selvfølgelig også finder her i vores udvalg. Se udvalget her i vores webshop og bestil online – så sender vi direkte hjem til din adresse.