Plæneklippere
Flere kategorier
Plæneklippere til store og små græsplæner
En flot og velholdt græsplæne skal slås med jævne mellemrum, og det kræver en god og stabil plæneklipper i ordentlig kvalitet. I jem & fix har vi et stort udvalg af billige plæneklippere i mange forskellige udgaver, så uanset om du har en stor eller en lille plæne, har vi en plæneklipper, der passer til dig og din have. Derudover finder du også et stort udvalg af tilbehør samt motorolie og plejemidler, så du kan vedligeholde din maskine så godt som muligt, så den derved kan klare græsslåningen i mange sæsoner fremover.
Hvilken slags plæneklipper skal du vælge?
Skal du have udskiftet din gamle plæneklipper med en ny, er der et par overvejelser, som du med fordel kan gøre dig, inden du køber. Valget er selvfølgelig afhængigt af din græsplænes størrelse og udformning samt, hvor meget du går op i at have en knivskarp og velplejet plæne. Har du en stor græsplæne, er det naturligvis at foretrække at slå den med en elektrisk eller en selvkørende plæneklipper, hvorimod det til en mindre græsplæne kan være tilstrækkeligt med en god, gammeldags plæneklipper, nemlig den klassiske håndskubber. Du kan her læse lidt mere om de forskellige typer.
Plæneklipper med batteri
En græsslåmaskine med batteri giver dig maksimal frihed, og du skal samtidig ikke bøvle med at starte den, som man kan komme til, når det er en benzindrevet plæneklipper. Der er heller ingen ledningen at tage højde for som på en el plæneklipper. En batteridrevet plæneklipper er virkelig støjsvag, og der er sket meget med udviklingen af dem i de senere år. Den er blevet kraftfuld og kan holde strøm længe, så du kan få slået hele plænen. Du kan derfor roligt vælge en med batteri.
Plæneklipper med el
En el-plæneklipper er nem at starte, og den største ulempe ved den er at holde styr på ledningen, så den ikke bliver klippet over, når du slår græsplænen. Det kræver, at du finder den rette klippeteknik, så du ikke kører over ledningen. Her er det en god idé at starte tæt på, hvor ledningen er tilsluttet, og så arbejde sig væk fra strømforsyningen. Den elektriske plæneklipper er ligesom den batteridrevne også relativt støjsvag og har en høj driftssikkerhed. Ved at vælge en el plæneklipper slipper du for at tænke over at have benzin hjemme, eller om batterierne er ladet op. Du kan bare gå i gang.
Plæneklipper med benzin
Den benzindrevne plæneklipper er et populært valg, fordi den har en kraftig motor og er velegnet til store græsplæner. Du slipper for at bøvle med batterier og ledninger, men den larmer mere end de øvrige varianter. Den sviner også mere, men med en benzindreven græsslåmaskine får du en solid maskine, der kan holde i mange år.
Håndskubber
Håndskubber, håndplæneklipper, håndklipper. Det er alt sammen udtryk for den samme type plæneklipper, som drives med håndkraft uden hjælpemidler. Den er ideel til den lille have og optager den kun en begrænset mængde plads i redskabsskuret, så hvis dine haveredskaber slås om pladsen i skuret, er en håndskubber et oplagt valg. Derudover giver håndskubberen faktisk generelt et pænere og mere jævnt resultat end mange elektriske og motoriserede plæneklippere. Og så er den ovenikøbet miljøvenlig - fordi den hverken bruger el eller benzin - og støjsvag. Derudover er håndskubberen nem og hurtig at finde frem, og derfor kan det ofte virke mindre uoverskueligt at gå i gang med at fixe græsplænen, hvis man kan nøjes med at finde håndskubberen frem og ikke skal have kørt den store havetraktor ud af redskabsskuret.
Selvkørende plæneklipper
En selvkørende plæneklipper er særligt velegnet til større græsarealer og plæner, hvor der også er buske og træer, da den er noget lettere at manøvrere rundt på en bakket eller ujævn plæne med mange forhindringer. Især hvis der er et stort fald på din plæne, vil du blive glad for en, der er selvkørende – den trækker nemlig sig selv op ad bakken, ligesom den holder igen på vejen ned. Dog kræver den en lille smule mere behændighed, når du skal styre den rundt på plænen, ligesom den også kræver lidt mere omsorg i form af pleje og vedligehold.
Hvad skal der ske med græsset?
Det er dog ikke kun din græsplænes størrelse, der har betydning for, hvilken slags plæneklipper du bør vælge. Det kommer også an på, hvad du ønsker der efterfølgende skal ske med det afklippede græs, og om du gider at bruge tid på at rive det sammen. På de traditionelle plæneklippere bliver græsset opsamlet i en beholder, og denne skal selvsagt tømmes en gang i mellem. Men i dag fås græsslåmaskinerne med både side- og bagudkast. Det vil sige, at det afklippede græs bliver kastet ud, mens du er i gang med at slå græsplænen, og det afklippede græs kan så efterfølgende rives sammen.
Nogle plæneklippere har også det såkaldte bioklip-system, hvor græsset klippes så fint, at det ikke skal rives sammen efterfølgende, men blot blive liggende i plænen, hvor det vil fungere som en slags naturlig gødning, der hjælper græsset til at vokse en anelse hurtigere. Hvis du er typen, der slår din græsplæne mere end en gang om ugen, anbefales det at vælge en plæneklipper med enten bioklip eller opsamler. Opsamleren kan nemlig hurtigt blive tilstoppet, hvis den bliver fyldt med lange stykker græs, og det kan godt være besværligt og tidskrævende at få tømt en beholder med lange, sammenfiltrede totter græs. Derfor er en plæneklipper med udkast mest egnet til græsplæner, der ikke bliver slået så tit. Så har du et sommerhus med en stor græsplæne, hvor der måske godt kan gå et par måneder mellem græsslåningerne, er en maskine med side- eller bagudkast det mest velegnede valg. Her skal du blot huske at rive græsset sammen bagefter.
Uanset hvad du ønsker der skal ske med det afklippede græs, finder du i jem & fix en maskine, der kan møde dit behov: Vi har både plæneklippere med bioklip og opsamlere samt plæneklippere med side- og bagudkast.
Gode råd til græsslåning og pleje af din græsslåmaskine
Inden du finder plæneklipperen eller håndskubberen frem fra haveskuret, skal du være opmærksom på, at du opnår det bedste og pæneste resultat, hvis du slår din græsplæne i tørvejr. Samtidig er regnvejr ikke godt for din plæneklipper, så der er kun gode grunde til at slå plænen i godt vejr. Derudover skal du huske, at du som hovedregel ikke skal klippe græsset mere ned, end at der står i hvert fald 4 cm tilbage. Hvor ofte du slår din græsplæne, er selvfølgelig op til dig selv, og det kan være en smagssag, hvor trimmet en græsplæne skal se ud. Men vil du gerne have en flot og præsentabel plæne, bliver det anbefalet at slå den en gang om ugen i hele vækstsæsonen, hvilket som hovedregel vil sige fra forårets begyndelse i slutningen af marts til efterårets afslutning i slutningen af oktober. For at få det pæneste og mest velplejede udseende anbefales det endvidere at trimme kanterne på græsplænen med at kanttrimmer. Man siger også, at jo større din græsplæne er, desto større klippebredde skal din plæneklipper have. På den måde behøver det nemlig ikke at tage en halv dag at slå græs – og græsslåning er immervæk ikke den mest interessante ting at bruge sin weekend på!
Lige så træls og kedeligt, som det kan være at slå græs, lige så irriterende og frustrerende er det, når plæneklipperen ikke virker. Derfor kan du med fordel bruge lidt tid og kræfter på at holde den godt ved lige, så du sikrer dig mod, at den en dag pludselig ikke vil starte. Derfor gælder det – for den benzindrevne plæneklipper – at den skal smøres og have skiftet motorolie med jævne mellemrum, og som minimum ved sæsonens begyndelse og slutning – og også gerne en gang i midten af sæsonen. Her er det bedst at bruge en motorolie af god kvalitet. Derudover anbefales det at rense luftfiltret hvert år samt at fjerne rester af græs, jord og snavs med jævne mellemrum. Dette gøres nemmest med en stivhåret børste og lidt vand og sæbe. Det er selvsagt også vigtigt at holde bladene skarpe – ellers bliver maskinen alt for hurtigt træt, og græsslåningen vil tage unødvendigt lang tid. Så tjek knive og klinger med jævne mellemrum, og slib dem hvis de bliver sløve. Du kan også roligt give din plæneklipper lidt rustbeskytter, inden du sender den i vinterhi. Og så skal din plæneklipper selvfølgelig altid opbevares tørt under tag – allerhelst i et have- eller redskabsskur, hvor den kan stå i læ for blæst, regn, sne og nedfaldne blade. Husk altid at ajourføre dig med netop din plæneklippers behov og krav til vedligehold, som du kan læse i den vejledning, der følger med, når du køber den. Du kan også med fordel gøre dig selv den tjeneste at give din plæneklipper et hurtigt tjek hvert forår og efterår, så du er sikker på, at den er klar til den kommende sæson. Hvis du ikke er så teknisk anlagt, kan det godt betale sig at investere i et tjek hos et serviceværksted. Den tid og omsorg, du giver din plæneklipper, er nemlig godt givet ud på længere sigt: det begrænser slid, forlænger levetiden og mindsker benzinforbruget. Og i sidste ende kan det betyde, at du kan bruge din plæneklipper endnu en sæson, fremfor at skulle bruge penge på en ny.
Køb din plæneklipper hos jem & fix
I jem & fix har vi et stort udvalg af plæneklippere, og du finder naturligvis også alt det tilbehør, der skal til for at du får det optimale ud af den. Se udvalget her på siden, og find lige netop den plæneklipper, der passer bedst til din have og dit behov. Du kan bestille din græsslåmaskine online eller besøge din lokale jem & fix og købe den i dag.