Guide til den rette udendørsbelysning

Udendørsbelysningen er mindst ligeså vigtig som den indendørs, og vi har derfor et stort sortiment af udendørslamper, som gør det muligt at finde de rette lamper til dit hjem. 

Udendørsbelysningen har mange forskellige formål. Den kan skabe hygge og atmosfære på terrassen i et skønt uderum, gøre det indbydende at komme hen til huset, og så har den selvfølgelig også den vigtige funktion at gøre det muligt at orientere sig. Særligt i den mørke tid er det rart at komme hjem til et oplyst hus, hvor du kan se indkørslen, garagen eller stien til huset, ligesom det er vigtigt med lys ved hoveddøren for at låse døren op. Et oplyst hjem skaber også tryghed for dig og din familie, især hvis du vælger sensorlamper, som tænder, når nogen nærmer sig.

Udendørsbelysning har flere formål:

  • Hjælpe med orientering
  • Skabe tryghed og sikkerhed
  • Skabe et ekstra uderum med en rolig og hyggelig atmosfære
  • Løfte udseendet af dit hjem med dekorativ belysning

Med de mange formål som udendørsbelysningen har, er det derfor vigtigt at overveje, hvilke udendørslamper du skal have. Her er det vigtigt også at se på andet end designet, ligesom du skal overveje typen af lys, materialet, hvor lampen skal sidde, og hvordan udendørsbelysningen fungerer sammen. 

I det følgende kan du blive klogere på:

  • Typer af lys
  • Typer af udendørslamper
  • Materialevalg på udendørslamper
  • Placering af udendørslamper
  • Hvilken IP-grad/kapslingsklasse skal udendørslamper have?
  • Udendørslamper med sensor
  • Integreret LED vs. almindelig fatning?
  • Udendørslamper der kan bruges inde
  • Regler for opsætning af udendørslamper

Se vores udendørsbelysning her

Typer af lys

Udendørslamper oplyser forskelligt, og derfor er det vigtigt at overveje, hvilken type lys du ønsker, inden du vælger lampen. Der er overordnet fire forskellige måder udendørslamper lyser på:

Diffust lys

Med diffust eller spredt lys kommer lyset fra flere forskellige retninger. Det er derfor godt til generel belysning i gården, haven og ved indgangspartier. Her kan du vælge lamper med en klar eller mat skærm samt lamper til mure og vægge.

Rettet, koncentreret lys

Det rettede, koncentrerede lys lyser skarpt og præcist som en stråle. Den type lys anbefales til skur, garage og hoveddør, ligesom det også er velegnet til oplysning af husnummer, postkasse eller navneskilt. Det er typisk spots eller lamper med massiv skærm til mur, som giver denne type lys.

Opadrettet lys

Opadrettet lys er, som navnet antyder, lys der lyser opad. Det giver en flot effekt og bliver primært brugt som supplerende belysning. Det kan du få ved fx at bruge havespyd med spot.

Nedadrettet lys

Her lyser lyset nedad, og den type lys bruges primært som markerings- og orienteringslys ved for eksempel haven eller trappen. Det er typisk væglamper til muren eller lavt placerede lamper.

 

   

Grafik af diffust og rettet lys

Typer af udendørslamper

Udendørslamper findes i mange modeller og udgaver, og derfor er det muligt at finde en, som passer til netop dit hus, behov og stil. Du kan her få et overblik over, hvilke udendørslamper der findes.

Væglamper

Udendørs væglamper findes i mange forskellige designs og typer. Lige fra den klassiske skotlampe og lamper med halvmåne skærm til de mere moderne designlamper. Lamperne kan bruges på fx mure, halvmure og ved hoveddøren.

Plafonder

Plafonder monteres i loftet og bruges ofte udendørs under et udhæng. De kan som regel også monteres på væggen.

Bedlamper/havelamper

Bedlamper kaldes også havelamper, og de anvendes i havens bede, langs en indkørsel eller ved en sti i haven. Bedlamperne giver et godt lys at orientere sig efter.

Spots

Man kan også anvende spots udendørs, og de er særligt velegnede til udhæng i haven eller som belysning i skur eller garage.

Se hele vores udvalg af udendørslamper her

Materialevalg på udendørslamper

Materialet på din udendørslampe er vigtigt at overveje, især hvis dit hus eller sommerhus ligger i et kystnært område med hårdt vejr. Det udendørs miljø patinerer også materialet på lamperne, som derfor kan ændre udseende med årene, og det er vigtigt at være opmærksom på, så du ikke bliver overrasket over, at materialet med tiden skifter udseende eller måske kræver en særlig behandling.

Galvaniseret stål

Galvaniseret stål egner sig godt til kystnære områder, fordi det er modstandsdygtigt over for korrosion. Det vil kunne tåle at blive udsat for al slags vejr og vind. Varmgalvaniseringen giver lampen en blank overflade, som med tiden vil få et mere mat og rustikt udseende.

Plast

Plast er et virkelig modstandsdygtigt materiale, og det vil også kunne bruges i områder med hårdt vejr.

Kobber

Et materiale som kobber patineres smukt med tiden og får en flot ir-grøn farve. Det tager flere år, inden den ir-grønne farve kommer frem, og hvor lang tid der går, afhænger også af det miljø, hvor lampen er placeret. Kobber har en lang levetid og er modstandsdygtig i det nordiske klima, og bor du i kystnære områder med hårdt vejr, anbefales kobber til udendørslamper.

Rustfrit stål

Rustfrit stål har en blank og ensartet overflade og er velegnet til udendørs brug. Dog anbefales rustfrit stål ikke til aggressive miljøer med hårdt vejr. For at bevare den blanke overflade skal lamperne løbende behandles med syrefri olie og herefter tørres med en blød klud. Udendørslamper i rustfrit stål skal gerne behandles 3-4 gange om året med syrefri olie.

Aluminium

Aluminium og lakeret aluminium anbefales ikke til aggressive miljøer og kystnære områder med hårdt vejr. Lamper i aluminium skal gerne behandles 3-4 gange om året med syrefri olie.

 

3 udendørslamper af 3 forskellige materialer

 

Placering af udendørslamper

Når udendørslamperne skal udvælges og placeres, er det vigtigt at se på, hvor du har brug for lys, og hvilket formål lyset skal tjene. Er der brug for lys ved hoveddøren for at kunne finde nøgler? Er der en trappe, som kræver lys, så du kan komme sikkert op? Der er mange mulige steder, som kan bruge lys, og her er der en guide til, hvor du kan placere lamperne, og hvad der er vigtigt at tage stilling til.

Ved hoveddøren

Lyset ved hoveddøren har primært til formål at gøre det nemmere at orientere sig, finde nøglerne til at låse døren op eller til at se eventuelle trappetrin. Samtidig skal lyset gerne være indbydende og hyggeligt for at byde gæster velkommen. Det er også ved hoveddøren, du kan overveje at bruge en udendørslampe med sensor, som tænder, når den registrerer en bevægelse i de mørke timer. Det kan også være med til at forebygge indbrud, når der er lys ved døren. Her kan du fx vælge en væglampe eller måske en plafond over hoveddøren. Er der udhæng over hoveddøren, kan spots også være en god løsning.

På bygningsfacaden

Lamper på bygningsfacaden har mere en dekorativ funktion. De kan være med til at underbygge husets æstetik, og gøre det mere hyggeligt at se på huset, når det er mørkt. Udendørslamper på bygningsfacaden kan også bruges mere orienterende, hvis der er gangstier langs huset. Det er særligt væglamper, som er velegnet til bygningsfacaden, og du kan bruge både op- og nedadrettet lys, samt lamper der kaster lys i begge retninger.

Ved indkørslen

Bliv guidet sikkert ind i indkørslen med udendørslamper. Har du en mur eller plankeværk langs indkørslen, kan du montere væglamper her. Har du mere plads, kan du også bruge havelamper langs indkørslen.

Ved garagen og skuret

Garagen og skuret kan oplyses på samme måde som bygningsfacaden, og hvis du vælger de samme lamper som til huset, er det med til at skabe et helhedsindtryk. I garagen og skuret er det rart med et godt arbejdslys, som kan monteres i loftet. Det kan være spots eller plafonder.

I haven

En god belysning i haven er vigtig for at kunne færdes i den, når det bliver mørkt. Lamper med nedadrettet lys er at foretrække, fordi du bedre kan se, om der er glat eller lignende, hvor du træder. På plankeværk og mure i haven kan der monteres væglamper, mens bedlamper er velegnede rundt i haven. Undgå at bruge for kraftige pærer, som kan genere naboer. I stedet kan du anvende flere lamper for at få et mere jævnt lys i haven.

På terrassen

På terrassen kan du skabe et rigtig hyggeligt uderum ved at bruge lys, og samtidig kan et godt lys være med til at forlænge aftenen udenfor. Lyskæder, væglamper og andre former for lys kan gøre terrassen mere indbydende, så man selv i de sene timer kan se noget udenfor.

På altanen

Har du en altan, kan du også bruge udendørsbelysning til at gøre den mere hyggelig. Monter væglamper for at skabe en flot og dekorativ effekt og gerne med en pære, der ikke er for skarp, så den blænder. Eller brug en lyskæde til at vikle om gelænderet eller hænge op for at skabe et hyggeligt lys.

 

Hvilken IP-grad skal udendørslamperne have?

Alle lamper, også udendørslamper, er mærket med en IP-kode. IP står for Ingress Protection og er en kode for, hvor tæt lampen er over for indtrængen af faste genstande, støv og vand. IP-koden er derfor ret vigtig, når du skal finde en udendørslampe, så du er sikker på, den kan klare at være udendørs.

IP-koden består af 2 cifre, hvor det første ciffer viser modstandsdygtigheden mod faste fremmedlegemer og støv, og det andet ciffer viser modstandsdygtigheden mod vand. Du kan her se, hvad de forskellige cifre betyder.

Når du skal have en udendørslampe, skal du enten bruge lamper med IPX1, IPX3 eller IPX4 afhængig af placering:

  • Monteres lampen i et fugtigt miljø, men hvor der er beskyttet mod regn, skal du bruge IPX1.
  • Monteres lampen min. 0,5 meter over jorden, hvor den kan blive ramt af regn, skal den have min. IPX3. Her forudsættes det, at regn kan falde i en vinkel op til 60° fra lodret, og at vandsprøjt kan nå en højde op til 0,5 meter.
  • Monteres lampen fritstående eller på væg under 0,5 meter over jorden skal den have min. IPX4.

 

IP-placeringer

 

 

Udendørslamper med sensor

Når du skal vælge en udendørslampe, kan du overveje, at den skal være sensorstyret. Det er energibesparende, at lampen kun tænder, når der er brug for det, og samtidig er lyset altid tændt, når du har brug for det uden at skulle huske at tænde på stikkontakten.

Sensorstyrede udendørslamper har også en præventiv virkning, fordi lyset tænder, når der er bevægelse omkring huset, og det kan skræmme eventuelle ubudne gæster.

Overvej dog, om udendørslampen er for tæt på trafik, stier eller naboer, så den hele tiden aktiveres af bevægelser omkring hjemmet, hvor det ikke er nødvendigt, at den tænder.

Integreret LED eller almindelig fatning?

Udendørslamper findes i dag både med integreret LED og med almindelig fatning, hvor du selv køber en pære.

Integreret LED kaldes også et LED-modul, og det giver helt nye muligheder for design og udformning af lamperne. Ulempen ved denne type lampe er dog, at hvis LED’en stopper med at virke, skal hele lampen skiftes. Levetiden er til gengæld ret lang på LED, og mange udendørslamper med LED har en levetid på op til 30.000 timer. Antager vi, at udendørslampen lyser hver dag i 10 timer, har den med 30.000 timer en levetid på op til 8 år. Du har derfor glæde af den i rigtig lang tid.

Der findes også udendørslamper med almindelig fatning som E14, E27 og GU10. Vælger du den type, er der selvfølgelig også mulighed for at bruge en LED-pære med en lang levetid. Hos jem & fix har vi et stort udvalg af LED-pærer, som du finder her.

Udendørslamper kan bruges inde

Selvom udendørslamper er lavet til at blive brugt ude, kan de også anvendes indenfor. Lamper og spots, der kan bruges udendørs, er især velegnede på badeværelset, fordi der her er lignende krav til IP-graden. Det kan samtidig give kant til boligindretningen at anvende udendørslamperne, og de kan bruges på samme måde som udenfor fx i en gang og langs trapper, hvor de giver et godt lys.

Regler for opsætning af udendørslamper

Når udendørslamperne skal opsættes og monteres, skal du have fat i en autoriseret el-installatør. Det skyldes, at der er tale om en fast installation, som altså kun må installeres af en autoriseret el-installatør. Skal lampen skiftes, skal der også en el-installatør ud for at klare opgaven.