Sådan bekæmper du mos i græsplænen
Slip for mos i græsplænen
Mange haveejere kæmper med mos i græsplænen, og det kan være svært at komme til livs. Mos kommer på steder, hvor jorden er fugtig, og hvor der er skygge. Det er typisk de samme steder, hvor din græsplæne ikke har de bedste vækstbetingelser, og derfor er der plads til, at mosset kan gro frem. Slår du græsset meget eller slår det for kort, kan det også give grobund for mos.
Du behøver ikke fjerne mos fra græsplænen, hvis det ikke generer dig, men mange haveejere ønsker en grøn og flot græsplæne fri for mos. Det er bedst at fjerne mosset i perioder, hvor græsset har gode vækstbetingelser, så det kan gro i stedet for mosset. Det er i foråret i marts til april og i efteråret i august til september. Der er flere måder at håndtere mosset i græsplænen på:
- Bekæmpelsesmidler
- Plænelufter/vertikalskærer
- Rive
Bekæmpelsesmidler
Mos kan ikke tåle jern, og derfor har jernvitrol i mange år været brugt til at bekæmpe mos i græsset. Men fra 1. juni 2018 blev det forbudt at sælge og benytte jernvitrol. Der findes dog andre produkter, som indeholder mindre jern, men som også virker effektivt mod mos. Det er typisk et granulat, som skal strøs ud på græsplænen, og jernet gør mosset sort, så det dør. Efter et par uger kan mosset fjernes med en rive.
Fordelen ved at bruge et produkt med jern er også, at græsplænen styrkes og bliver mere grøn, fordi den får tilført mere jern.
Plænelufter/vertikalskærer
En plænelufter eller vertikalskærer, som den også kaldes, bruges til at give græsplænen nyt liv og fjerne mos. I stedet for at slå græsset skærer en plænelufter ned i græsplænen for at lufte den og samtidig fjerne mos. Jordens overflade kradses også op, så vand kan trænge bedre ned.
Efter en tur med plænelufteren kan din græsplæne se ramponeret ud og have mange bare pletter, men græsplænen styrkes også. Græssets rødder får luft, og næringsstoffer kan trænge ned i jorden, så du skulle gerne få en flottere og grønnere græsplæne efterfølgende.
Der findes forskellige typer af plæneluftere. De findes i udgaver, der ligner en almindelig plæneklipper, men du kan også købe en plænelufter som tilbehør til din plæneklipper.
Rive
En helt almindelig rive kan også bruges til at fjerne mos i græsplænen. Det kræver en god rive med jerntænder og en del fysisk arbejde, og så kan du rive mosset væk.
Eftersåning af græsplænen
Når du har været i gang med at fjerne mos fra græsplænen, opstår der ofte nogle bare pletter, hvor mosset har været. Her skal græsplænen eftersås med græsfrø. Det er netop derfor, at det er vigtigt, at fjernelsen af mos sker i perioder, hvor græsset har gode vækstbetingelser, så græsset hurtigt kommer frem og ikke giver plads til, at mosset igen kan gro.
Der findes græsblandinger, hvor frøene er beklædt med kalk, og det gør græsset mere slidstærkt og sundt, så det er bedst muligt rustet til at udkonkurrere mosset.
Undgå at mosset kommer igen
En ting er at fjerne mosset, noget andet er at sørge for, at det ikke kommer igen. En sund og velplejet græsplæne er vejen til at bekæmpe mosset. Mos trives på fugtige og skyggefulde steder, og derfor kan du overveje, om der skal fældes træer for at få mere lys på plænen, ligesom det kan være der skal laves dræn, hvor græsplænen er for fugtig.
Derudover er det en god ide ikke at klippe græsset for kort. Det svækker nemlig græsset, og dermed kan mosset vokse frem. Den rette gødning kan også være med til at holde mosset væk. Græs trives bedst, når jordens pH-værdi er på 6-7, så er pH-værdien for lav i jorden, kan der tilsættes kalk, men giver du for meget, så svækkes græsset i stedet. Derfor er det vigtigt at finde den rette mængde gødning til din græsplæne.