Værd at vide om terrassebrædder
Hvor skal terrassen være?
Inden du går i gang med at lave din egen træterrasse, er det en god idé at overveje, hvad du skal bruge terrassen til og hvornår. Skal terrassen kunne rumme 20 middagsgæster til grill-party, eller skal du blot have et fristed, hvor du kan nyde din morgenkaffe i solen? Flere små hyggekroge kan samtidig være med til at skabe et personligt og indbydende havemiljø. Det vigtigste er at finde et sted, hvor der er læ og sol på det tidspunkt, hvor du regner med at bruge din terrasse mest.
Hvilken type brædder skal du bruge?
Der er flere forskellige træsorter, som egner sig godt til terrasser i det danske klima. Inden du beslutter dig, skal du bl.a. overveje økonomi i forhold til vedligehold. De billigste typer træ er typisk også dem, der kræver mest vedligehold. Der findes også terrassebrædder, der er udarbejdet i et kompositmateriale af fibre og genbrugsplast, hvilket giver dig en nærmest vedligeholdelsesfri terrasse med en lang levetid.
Artiklen fortsætter længere nede.
Hvad skal du huske, når du lægger terrassebrædder?
Start med at lave en tegning med mål, du kan arbejde efter. Således kan du hele tiden optimere og planlægge næste bræt og det færdige resultat. Hvis du lægger brædderne med forskudte samlinger, opnår du det pæneste resultat, og du kan også vælge, om der skal afsluttes med et bræt på tværs, der er savet i smig med de yderste brædder, så der ligesom dannes en kant rundt om terrassen. På denne måde har du ikke en lang række synlige ender til sidst.
Husk at du bør lægge dine terrassebrædder med et lille mellemrum mellem brædderne, da træet skal have plads til at give sig afhængigt af luftfugtigheden. Således kan regnvand også nemmere løbe væk, og træet kan tørre. Hvis terrassen ligger helt op til huset, bør der være et lille fald på terrassen væk fra huset, så vandet ledes væk.
Du kan vælge at sømme brædderne fast med en sømpistol. Det går uden tvivl hurtigere, men du får et bedre resultat ved at skrue dem fast. Skruerne sætter sig pænere i træet, og du undgår splinter, som ellers godt kan komme, hvis du bruger søm. Det er altid en god idé at bore for og undersænke skruerne, især hvis du har valgt en hård træsort.
Under selve terrassen skal du først etablere en underliggende trækonstruktion. Beskrivelsen heraf er et kapitel for sig selv, som du kan se mere om i filmen sådan laver du fundament til træterrassen.
Rengøring og vedligehold
Du kan forlænge levetiden på din træterrasse, hvis du holder den vedlige i løbet af hver sæson og behandler overfladen ca. hvert andet år. Her skal du også tænke på, hvor du bor, da der er forskel på, hvor hårdt en terrasse belastes i form af svamp, alger mv.
Der findes forskellige midler til at rense træværket med, inden du evt. olierer eller maler det. Fremgangsmåden er at anvende et rensemiddel og en børste til at vaske terrassen af med. Vælger du at bruge en højtryksrenser, bør du bruge en tilhørende terrasserenser, da selve strålen fra højtryksrenseren kan beskadige overfladen på terrassen, hvis du arbejder med tryk for tæt på træet. Husk at lade træet tørre op inden du påfører ny beskyttelse, og tjek evt. om der er steder, der lige bør slibes over med fint sandpapir, og om der er skruer eller søm, der har løsnet sig.
Her kan du se vores udvalg af rengøringsmidler samt maling - udendørs til lavpris.
Link
Her kan du se fix det selv-filmen og trin for trin-guiden sådan bygger du en træterrasse.
Og husk at du i sæsonen kan finde et stort udvalg af havemøbler og krukker mv. til at fuldende hyggen på terrassen i din lokale jem & fix eller på jemogfix.dk.